De assistente staat u als eerste te woord wanneer u met de praktijk belt. Ze maakt afspraken voor het spreekuur, de huisbezoeken en het telefonische spreekuur. Zij weet het antwoord op veel praktische vragen. U kunt haar ook bellen voor uitslagen van urine- of bloedonderzoek en voor herhalingsrecepten.
U kunt bij de assistente verder terecht voor:
- Herhaalrecepten
- Het meten van de bloeddruk
- aanstippen van wratten
- verbinden van wonden
- oren uitspuiten
- hechtingen verwijderen
- urine onderzoek
- uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- injecties en vaccinaties
- zwachtelen en tapen
- verstrekken van informatiefolders
Praktijkondersteuning Somatiek, Debbie van Riet
Diabeteszorg
De praktijk is aangesloten bij de Zorggroep Bergen op Zoom/Roosendaal e.o. Dit is een grootschalig samenwerkingsverband waarin d.m.v. protocollaire aanpak chronische ziekten in de huisartspraktijk behandeld kunnen worden op een kwalitatief verantwoorde wijze. De protocollaire aanpak wordt uitgevoerd door een praktijkondersteuner onder regie van de huisarts.
Er wordt via een oproepsysteem van het SHL (Stichting Huisartsen Laboratorium) of Diagnovum vier keer per jaar bloed geprikt, waarna de uitslagen op het diabetes spreekuur worden besproken. Eén keer per jaar wordt u bij de huisarts verwacht; de overige drie keer komt u op het spreekuur bij de praktijkondersteuner.
Hart- en vaatziekten
De praktijk is voor hart- en vaatziekten aangesloten bij de Zorggroep Bergen op Zoom-Roosendaal e.o. Dit is een grootschalig samenwerkingsverband waarin d.m.v. protocollaire aanpak chronische ziekten in de huisartspraktijk behandeld kunnen worden op een kwalitatief verantwoorde wijze. De protocollaire aanpak wordt uitgevoerd door de assistente, onder regie van de huisarts.
Er wordt één keer per jaar bloed geprikt om m.n. cholesterol, suiker en nierfunctie te controleren. De uitslagen krijgt u op het hart- en vaatziekte spreekuur (officiële naam: Cardio Vasculair Risico Management, CVRM) van de assistente, waarbij tevens aandacht wordt geschonken aan bloeddruk, gewicht en lifestyle.
COPD en Astma
Patiënten worden volgens een vast protocol opgeroepen ter controle van hun longfunctie. De medicatie wordt zo nodig aangepast.
Uiteraard vindt het medicatiebeleid plaats door de huisarts.
Praktijkondersteuning GGZ, Rita Luysterburg en Robert van de Bosch
Er zijn 2 praktijkondersteuners verbonden aan de praktijk met als specialisatie GGZ, Geestelijke Gezondheid Zorg. Rita Luysterburg en Robert van de Bosch hebben veel ervaring binnen de GGZ en behandelen namens de huisarts patiënten die in de problemen zijn gekomen en steun en opvang behoeven. Ze spelen een belangrijke rol bij doorverwijzingen naar een psycholoog of psychiater en andersom worden ze vaak ingezet als nazorg, wanneer bij een psycholoog of psychiater de behandeling afgerond is.
De afspraken bij de praktijkondersteuners (POHGGZ) worden gemaakt door de assistentes.